Besplatna dostava iznad 100KM

Novosti

Vodene kozice – iskustvo naše magistre farmacije

Sama pomisao na ovu zaraznu al najčešće bezopasnu bolest roditeljima stvara nelagodu. Iako najčešće prolazi bez većih komplikacija bolest zahtjeva intenzivnu njegu mjehurića koji su praćeni svrbežom i povišenom tjelesnom temperaturom.

S obzirom da se liječenje vodenih kozica najčešće odvija bez posjete liječniku, ključnu ulogu u savjetovanju bolesnika i roditelja djece ima magistar farmacije. Smjernice u liječenju vodenih kozica prije par godina su se drastično promijenile, pa određeni infektolozi i pedijatri u potpunosti izbjegavaju nanošenje tekućeg pudera s anestezinom na kožne promjene zbog njegovog okluzivnog djelovanja. Kalijev permanganat koji se najčešće koristio za higijenu i ublažavanje svrbeža, ne preporučuje se osobama sa suhom kožom, kao ni osobama s atopijskim dermatitisom, jer pretjerano isušuje kožu.

Prije dvadeset dana sam bila u situaciji da kao majka i magistra farmacije odlučim na koji način tretirati vodene kozice kod svoje djece. Odlučila sam se na kombinaciju Aderma Dermalibour gela i Aderma Cytelium spreja. Aktivni sastojci Dermalibour gela smiruju kožu i ubrzavaju njen oporavak, ekstrakt Rhealba zobi djeluje protuupalno, a soli bakra i cinka imaju antibakterijski učinak. Nakon kupanja, dijete treba posušiti ručnikom laganim tapkanjem, nakon čega se preporučuje nanijeti Aderma Cytelium sprej koji umiruje i ublažava svrbež, ubrzava proces isušivanja vezikula (magnezijev silikat) te štiti od sekundarne infekcije (ekstrakt Rhealba zobi,cink oksid). Dermalibour pjenušavi gel i Cytelium sprej ne ometaju fiziološki proces zacjeljivanja rane.

Čim sam primjetila prve mjehuriće na koži svom petogodišnjaku sam dala antihistaminik u sirupu (Rinolan) kako bi smanjila svrbež i mogućnost češanja, čim se povećava rizik sekundarne infekcije (obavezno maksimalno skratite nokte na prstima). Iako se slažem s novim smjernicama za svaki slučaj sam kupila i tekući puder s anestezinom, za jako velike mjehuriće koji su ga svrbjeli i nakon nanošenja Cytelium spreja. L. je imao samo tri velika mjehurića koja sam prvi dan namazala tekućim puderom(samo jedanput) i nakon toga više nije bilo potrebno.

Aderma Dermalibour gelom sam ga kupala 2x dnevno, a Aderma Cytelium sprejom sam prskala 3X dnevno. Rinolan sirup sam davala sve dok se mjehurići nisu počeli sušiti. L. je imao jednu vodenu kozicu na kapku oka, u dogovoru s doktoricom namazala sam ju s Tobrex masti, i osušila se bez komplikacija.

Nakon dvadeset dana prvi mjehurići su se pojavili i kod mog jednogodišnjaka, s obzirom da je njegova koža tanja, kod njega nisam koristila tekući puder s anestezinom, već samo kombinaciju Aderma Dermalibour gela i Cytelium spreja. Za razliku od starijeg djeteta J. je imamo puno veći broj mjehurića, po cijelom vlasištu, licu, trupu i posebice u pelenskoj regiji. Upravo kod djece koji nose pelene Cytelium sprej je odličan jer zbog vlažnosti regije vodene kozice na tom području teže zacjeljuju. Prva tri dana vodenih kozica sam pelensku regiju prala Dermalibour gelom nakon svakog presvlačenja potom bi obilno naprskala Cytelium sprejom, čak i na dijelove koji nisu bili zahvaćeni mjehurićima. Posebno je važno održavati higijenu ove regije da ne bi došlo do pojave sekundarnih infekcija.

Cijelo tijelo, kao i kod starijeg djeteta, tuširala sam ujutro i navečer Dermalibour gelom, nakon čega bi nanijela Cytelium sprej na sve mjehuriće.

Nakon što krastice otpadnu za potpuno epidermalno cijeljenje preporučuje se nanositi Aderma Epitheliale A.H duo ultra obnavljajuća krema, dva do tri puta dnevno, pogotovo na kožu lica. Što se tiče ove kreme, kod starijeg djeteta zaista nije bilo potrebe jer nakon što su krastice otpale nije bilo tragova na koži. Kod mlađeg djeteta još čekam potpuno otpadanje krastica.

S obzirom da nakon ovakve virusne infekcije organizam dosta oslabi, potrebno je na neki način dati potporu imunosnom sustavu. Za koje preparate sam se odlučila i zašto baš za njih, više pročitajte u sljedećem postu

<iframe src=”https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fcvitlikarije%2Fposts%2F1242764735908513&width=500″ width=”500″ height=”638″ style=”border:none;overflow:hidden” scrolling=”no” frameborder=”0″ allowTransparency=”true” allow=”encrypted-media”></iframe>