Besplatna dostava iznad 100KM
  • Košara je prazna!

DR.PLANT Bio Spirulina prah

14,20 KM

Spirulina-modrozelena alga jača imunitet,poboljšava pamćenje i koncentraciju,pomaže kod stresa,nesanice,menopauze i simptoma PMS-a,smanjuje krvni pritisak,pomaže kod artritisa i reume.

Spirulina se tradicionalno koristi u azijskim zemljama u medicinske svrhe zbog svog ljekovitog djelovanja.

Ona sadrži mnoge esencijalne tvari koje su važne za normalno funkcioniranje organizma i optimalno zdravlje.

Spirulina je iznimno bogata proteinima te je izuzetno korisna namirnica za sportaše i vegetarijance. Ove alga je bogata aminokiselinama kao što je fenilalanin.

Spirulina je dobar izvor: magnezija, kalija i fosfora, bakra, mangana i kroma,beta karotena, vitamina B12, željeza, hlorofila.

Share:

Zahvaljujući šarolikom nutritivnom profilu alge Spirulina, može se reći da ona ima protuupalna i antioksidativna svojstva.

Zbog zaštite stanica od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima, Spirulina štiti od nastanka kancerogenih promjena te poboljšava mišićnu snagu i izdržljivost.

Spirulina je najbogatiji izvor beta karotena (sadrži ga deset puta više nego mrkva).

Istraživanja pokazuju da je beta karoten najučinkovitiji nutrijent u borbi protiv slobodnih radikala koji oštećuju stanice, ubrzavaju starenje i povećavaju rizik od raka.

Osim beta karotena spirulina sadrži zeaksantin – snažan antioksidans koji ima 8 puta jače djelovanje od beta karotena. Zeaksantin  djeluje zaštitno na nervni sistem, mozak i oči.

Zahvaljujući visokoj koncentraciji željeza spirulina za zdravlje se primjenjuje i u liječenju anemije, jer povećava razinu hemoglobina u crvenim krvnim stanicama.

Pozitivan utjecaj spiruline na zdravlje svakako može zahvaliti glavnom antioksidansu fitocijaninu, koji spirulini daje prepoznatljivo plavo-zelenu boju, a ima i antiupalnu ulogu. Fitocijanin i dokazano potiče proizvodnju krvnih stanica.

Spirulina je vrlo učinkovita i protiv trovanja teškim metalima, jer djeluje poput prirodnog kelata. Spirulina veže na sebe teške metale, a zatim ih izbacuje iz organizma.

Korisna je i kod prekomjerne težine jer obuzdava glad i smanjuje razinu holesterola.

Štiti gušteraču i stanice koje proizvode inzulin, čime stabilizira šećer u krvi te pomaže u prevenciji dijabetesa.

Blokira proizvodnju interleukina 4, koji sudjeluje u nastanku alergijskih reakcija.

Studije su pokazale njenu nevjerojatnu moć u suzbijanju upala u tijelu, što je važno za prevenciju i liječenje artritisa i mnogih drugih upalnih bolesti.

Zbog svojih detoksikacijskih svojstava korištena je u Sovjetskom Savezu nakon katastrofe u Černobilu.

Također je poznato da povećava energiju, ublažava stres, nesanicu, anksioznost i depresiju.

Spirulina smanjuje apetit i ubrzava metabolizam, zbog čega je idealna namirnica za mršavljenje.

Sastav:100% prah organski uzgojene modrozelene alge spiruline (Arthrospira platensis).

Način upotrebe:uzimati 1/2- 1 čajnu kašiku praha spiruline pomješano sa sokom ili hranom, 2 puta dnevno.

Mjere opreza:ne preporučuje se uzimati sa toplim napicima. Trudnice, dojilje i osobe koje uzimaju lijekove trebaju se prije upotrebe posavjetovati sa ljekarom. Spirulina se ne preporučuje kod oštećenja bubrega i fenilketonurije.