Besplatna dostava iznad 100KM

Novosti

Mjere koje smo uveli bile su nužne da zaštitimo sebe i druge

Pojavom prvih slučajeva korona virusa u Europi svi nivoi zdravstvene zaštite uveli su nužne mjere za suzbijanje epidemije korona virusa. Tako je u Ljubuškom Domu zdravlja prije tjedan dana postavljena kućica za predtrijažu u kojoj borave sestra i liječnik, te svaki pacijent prije ulaska u DZ se mora javiti, ispuniti obrazac na kojem će svojim potpisom potvrditi da je dao točne podatke na epidemiološkom upitniku za COVID-19.Tim postupkom se smanjuje mogućnost da osoba zaražena korona virusom uđe u ustanovu. Za razliku od domova zdravlja i bolnica, ljekarne nemaju mogućnost predtrijaže te u prostor ljekarne mogu ući svi. Krizni stožer ZHŽ je propisao da su ljekarne dužne osigurati protok pacijenata tako da se omogući potrebna socijalna distanca od najmanje 1,5 metar između osoba uz poštivanje ostalih higijensko-epidemioloških mjera. No u ljekarni Cvit likarije su odlučili otići i korak dalje kako bi zaštitili svoje zdravlje, a time i sve pacijente s kojima su u kontaktu.

Pojavom prvih slučajeva u BiH bez posebnih naputaka institucija počeli smo raditi s osnovnom zaštitnom opremom, kako je broj oboljelih rastao tako smo počeli više razmišljati o načinu kako zaštiti sebe i druge. U početku smo razmišljali o tome da stavimo pregradu od stakla na recepturu, no na kraju smo došli na ideju da napravimo prozorčić na vratima kroz koji ćemo izdati lijekove uz minimalni kontakt s pacijentom.
Dostupnost ljekarniku je dostupnost zdravlju, u ovoj situaciji je to posebno vidljivo i cilj nam je da što duže budemo dostupni našim pacijentima.
Mislim da smo ovim potezom maksimalno zaštitili djelatnike ljekarne, a samim time i sve pacijente koji su u kontaktu s nama. Na dva prozorčića smo formirali dvije kase poštujući propisani razmak, pacijenti red formiraju ispred ljekarne, a u uputama koje smo zalijepili na vidljivo mjesto stoji molba za pacijente da održavaju razmak u redu te da izbjegavaju bespotrebnu komunikaciju. Dostavljačima je ulaz također zabranjen, hladni lanac i račune predaju na prozorčiće, a po robu iziđe naša djelatnica.
Ovakav način rada ćemo prakticirati sve do onog trenutka dok se epidemiološka slika ne popravi.
Bez obzira na ove mjere, apeliramo na sve građane da ne izlaze iz svojih domova ako to ne moraju, jer samo zajedničkim naporima možemo spriječiti širenje ovog virusa.