Besplatna dostava iznad 100KM

Novosti

Mala škola atopijskog dermatitisa

Piše: Mirna Bubalo, mag.pharm.

Atopijski dermatitis je kronična upalna bolest kože koja započinje vrlo rano, već u dojenačkoj dobi. Očituje se suhom kožom, ekcemom i svrbežom. Uzrok atopijskog dermatitisa je nepoznat. Smatra se da nastaje međudjelovanjem više čimbenika, a to su genetska predispozicija i okolišni čimbenici (inhalatorni i nutritivni alergeni) koji dovode do narušena epidermalne barijere.

Najčešći inhalatorni alergeni su: pelud, prašina i grinje. Najčešći nutritivni alergeni su kravlje mlijeko, pšenično brašno, soja, kikiriki te citrusno voće. Izbjegavanje alergena u dojenačkoj dobi poput kravljeg mlijeka je bitno jer se u 1/3 slučajeva dešava da takva senzibilizacija potpuno nestane.

Danas gotovo 30% djece predškolske dobi boluje od AD, no sreća je u tome što većina njih odrastanjem preraste svoje simptome najčešće kroz predškolsku dob, a gotovo 90% njih do adolesencije.

Tri su osnovna simptoma atopijskog dermatitisa : svrbež, suha koža i ekcem. Kod male djece bolest je najčešće generalizirana, dakle zahvaća cijelo tijelo. Odrastanjem bolest ima tendenciju da zahvati lokalizirana područja kao što su pregibi ručnog zgloba, pregib lakta, pregib koljena, te pregib vrata.

Atopijski dermatitisa je bolest koja je karakterizirana fazama poboljšanja i pogoršanja. Cilj terapije atopijskog dermatitisa je pravilnom njegom kože smanjiti broj akutnih faza tijekom godine, a samim time i smanjiti primjenu kortikosteroida.

Za najveći postotak atopičara faze pogoršanja se događaju u vrijeme zimskih mjeseci, zbog niskih temperatura vani te grijanih prostora bez odgovarajuće vlažnosti.

Prije samih smjernica za njegu kože atopičara važno je naglasiti da se iz djetetove okoline što je više moguće pokušaju ukloniti potencijalni iritansi. Za pranje robe potrebno je koristiti nježne praške bez omekšivača. Odjeća bi trebala biti od prirodnih materijala. Kod djece bi bilo dobro izbjegavati velik broj plišanih igračaka koje su potencijalno leglo grinja. Ukoliko dijete ima plišanca za spavanje paziti da se pere barem jedanput tjedno. Zavjese i tepisi nisu poželjan tekstil za dom atopičara, no ukoliko ne možete zamisliti svoj dom bez njih pokušajte ih maknuti barem iz spavaćih soba.

Princip njege atopične kože je vrlo jednostavan. Za kupanje/tuširanje se koriste ulja( Lipikar AP+ ulje) ili blagi sindeti ( Lipikar Syndet AP+) Nužno je izbjegavati dugotrajno tuširanje ili namakanje posebno u vrućim kupkama jer to dodatno narušava kožnu barijeru. Emolijensi( Lipikar balza AP+) bi se trebali nanositi barem dva puta dnevno, u zimskim mjesecima kad su potrebe kože za vlaženjem veće roditeljima često savjetujem da emolijense nanose i 5-6x dnevno. S emolijensima u zimskim mjesecima nećete pretjerati. Kad vidimo da je dijete češanjem dovelo do oštećenja kože možete napraviti i vlažne povoje, na oštećeno mjesto nanijeti emolijens, sterilnu gazu navlažiti fiziološkom otopinom te držati dok se iritacija ne umiri.

Nažalost u fazama kad nastupi pogoršanje ekcema moramo nanijeti lokalnu kortikosteroidnu terapiju koja će nam vrlo brzo dovesti do smirivanja upale kože. Ono čega se roditelji često boje to su upravo neželjene reakcije primjene lokalne kortikosteroidne terapije odnosno tzv. kortikofobija. Kortikofobija je pojava koju često susrećemo u svakodnevnoj praksi, a odnosi se na strah od primjene kortikosteroida zbog nuspojava koje ti lijekovi nose sa sobom. Kortikosteroidi su siguran oblik terapije ukoliko se koriste kontrolirano te pod nadzorom liječnika. A najbolja kontrola primjene kortikosteroida je vođenje dnevnika primjene i potrošnje koritikosteroida. Time roditelji i liječnici mogu imati najbolji uvid u stanje bolesti i pravilnu primjenu terapije.

Atopijski dermatitis izliječiti ne možemo. On je dio atopijski konstitucije, dio drugih atopijskih bolesti, istovremeno se zna javiti kod neke djece i sa udruženom alergijom na hranu i sa udruženim dišnim alergijama. Ono što je sreća što većina djece sa dobi prerastu simptome atopijskog dermatitisa.

Zbog straha od primjene kortikosteroida roditelji nažalost jako često podliježu tzv. čudotvornim kremama na biljnoj bazi koji rješavaju atopijski dermatitis. Nažalost čudotvorne kreme za AD ne postoje i ovim putem apeliram na roditelje da ne kupuju kreme bez točno navedenog sastava, jer vrlo često takvi proizvodi sadržavaju kortikosteroide čijom nekontroliranom primjenom možete dovesti do razvoja neželjenih nuspojava.

“Trebam li čekati da se AD razvije ili proizvode za AD mogu koristiti odmah?” je pitanje koje nam jako često postavljate. Svi proizvodi za AD koje možete kupiti u ljekarnama možete koristiti od prvog dana rođenja djeteta bez obzira je li dijete ima atopičnu kožu ili ne. Primjena neutralnih sindeta i emolijensa kod novorođenčeta neće spriječiti razvoj atopijskog dermatitisa ako dijete ima atopijsku konstituciju, no može ojačati epidermalnu barijeru te na taj način smanjiti rizik od težeg oblika AD u budućnosti.